Koffie met Margot Hospes

Margot (32) en ik spreken elkaar sinds eind 2017 via Instagram. Ik ontmoette haar een tijdje terug voor het eerst tijdens een avond uit met nog een paar andere moeders, waaronder Daantje. Margot is een mooie, grappige, nuchtere en lieve moeder die als HR Manager bij het prachtige lingeriemerk Love Stories werkt. Samen met Steven en hun dochtertje Zephyr (1) woont ze in Amsterdam. Ik ben benieuwd hoe zij alle ballen in de lucht houdt.

We spreken af bij AtSeven op de Scheldestraat. Een gezellige lunchtent waar achterin de zaak een speelhoek is voor de kleintjes. Handig, want Zephyr is gezellig mee. We drinken caffé lattes met havermelk. Het is vrijdag dus we bespreken al gauw de plannen voor het weekend.

Margot: “Ik heb nu een bomvol weekend voor de boeg met een babyshower en kraambezoek in Duitsland en Zwolle. Heel leuk, maar weinig tijd voor family time.”

Hoe ziet jullie ideale zaterdag eruit?
“Weinig afspraken, niet teveel op de planning, tijd voor elkaar en lekker veel buiten zijn. Steven en ik zijn  echt buitenmensen.”

 Steven werkt vijf dagen, jij vier. Hoe regelen jullie het thuis?
“Ik ben op vrijdag vrij en Zephyr gaat de ene week twee en de andere week drie dagen naar het kinderdagverblijf. De overige dagen zijn voor de oma’s wat superfijn is. Mijn moeder past om de twee weken op en blijft dan slapen.”

In de tijd met Yuna werkte ik ook vier dagen en met vlagen vond ik dat best veel. Hoe vind jij het om vier dagen te werken?
“Mega relaxed, ik denk dat ik nooit meer terugga naar vijf.”

Vind je het niet teveel?
“Nee, grappig dat je het zo vraagt. Ik denk juist de andere kant op en voor mij is vier dagen werken de juiste balans. In drie dagen tijd zou ik trouwens mijn werk niet kunnen doen. Daarnaast vind ik werken heel leuk en ik krijg er veel energie van. Vooral de eerste maanden – na mijn verlof – vond ik het heel fijn om te werken, ik zat niet per se op een roze wolk. De overgang van geen naar een baby is groot en ik wilde het liefst mijn oude leven weer zo snel mogelijk oppakken. Ik moest er even aan wennen.”

Hebben jullie een vaste date night?
“Nee, niet echt. In het begin riepen we wel dat we een vaste avond per maand zouden hebben, maar het komt er niet echt van. Als mijn moeder blijft slapen proberen we deze avonden wel te gebruiken om samen te sporten of een hapje te eten, maar eigenlijk gebeurt het te weinig. We doen wel veel leuke dingen, maar vaak is Zephyr er gewoon gezellig bij. Daar zijn we wel makkelijk in.”

 Zephyr oogt ook zo makkelijk. Hoe zou je haar omschrijven?
“Ze is heel blij en heeft altijd een lach op haar gezicht, dat heeft ze van d’r vader. Daarnaast is ze nieuwsgierig, niet snel bang en huilt ze weinig. En is ze heel erg van het knuffelen. Elke ochtend hebben we ons ritueeltje. We halen haar uit bedje en knuffelen dan nog in het grote bed waarbij ze dan echt in je armen komt liggen.”

SMELT. Hoe zijn jullie als ouders?
“Ja, ook relaxed. Ik wel iets minder dan Steven, hij is mega relaxed. Net als zijn ouders. Die hebben vroeger met vier kleine kindjes een wereldreis gemaakt. Ik zie nog weleens beren op de weg, door Steven een stuk minder. Maar soms denk ik weleens; zie je echt nergens de ernst van in?!”

Haha. Heb je hier een voorbeeld van?
“In het begin kon ik me er weleens aan storen dat hij dan verkeerde hoeveelheden in de fles deed of Zephyr weer geen romper had aangetrokken. Achteraf gezien ook wel weer hilarisch. Nu zijn we goed op elkaar ingespeeld en zitten we in een fijne flow en ben ik ook wel een stuk relaxter geworden.”

Hebben jullie al nagedacht over de opvoeding?
“We hebben afgesproken dat we willen proberen zo weinig mogelijk nee te zeggen. Soms moet je natuurlijk gewoon duidelijk zijn en nee zeggen, maar ik geloof dat er ook alternatieven voor zijn. Daarnaast willen we haar heel vrij opvoeden en het gevoel geven dat alles bespreekbaar is. Ik vertelde mijn moeder alles en ik hoop dat Zephyr dat ook zal doen. Daarnaast willen we haar veel van de wereld laten zien. Ik denk dat we nog heel veel zullen praten over de opvoeding, maar we doen ook veel op gevoel.”

Je was de eerste in je vriendinnengroep die moeder werd. Hoe heb je dat ervaren?
“Ik vond het in het begin wel moeilijk dat ik degene was die er niet altijd bij kon zijn. Ik had vaak het idee dat ik mijn vriendinnen niet kon geven wat ik wilde geven. Gesprekken die je niet af kunt maken, er niet bij kunnen zijn, dat soort dingen. Ik voelde me daardoor weleens schuldig terwijl zij zeiden; doe normaal Margot, je hebt een kind gekregen! Ik vond dat wel een lastige situatie in het begin; het moederschap en je vriendschappen onderhouden. Daarom vind ik het nu zo leuk dat ik door Instagram zoveel moeders heb ontmoet. Het zijn meiden waarmee ik een ook wijntje  zou drinken als ze geen moeder waren. De herkenbaarheid is fijn. Daarnaast vind ik het handig om even snel in de groepsapp navraag te doen als ik iets niet weet. Zoals laatst; wanneer koop ik eerste schoenen voor Zephyr? En wat voor schoentjes dan? Ik google erop los, maar dit is leuker.”

Mocht er ooit een tweede kindje komen, zijn er dan dingen die je anders zou doen?
“Ik had een keizersnede en daar baalde ik echt van. Ik wilde heel snel weer het normale leven oppakken en snel sporten. Ik had echt het gevoel dat ik naar buiten moest, ik vond het moeilijk om binnen te zitten. Misschien ook doordat mijn vriendinnen in een heel andere fase zaten en overal leuke dingen aan het doen waren. Nu denk ik bij een volgende; oh ik ga juist wel lekker cocoonen. De volgende keer zou ik me meer aan de situatie overgeven en meer rusten.”

Jullie wonen in Amsterdam. Denken jullie er weleens aan om de stad te verlaten?
“Ja, wij zijn nu wel echt aan het kijken naar een huis buiten de stad. Haarlem staat bovenaan, we houden van het strand en de duinen. Ik denk dat we uiteindelijk zullen eindigen in een huis in de bossen of aan het water. Aan de ene kant geniet ik heel erg van de stad, maar ik houd er ook zo van om buiten te zijn. De stap om nu naar een hutje op de hei te verhuizen vind ik nog te groot, want ik spreek nog geregeld spontaan af met vriendinnen op het terras. Dat wordt toch lastiger als je verder weg woont. Al merk ik wel dat hoe ouder Zephyr wordt, ik steeds meer een huismus word.”

Laatste vraag; wat vind jij het leuke aan Instagram?
“Voor mij is het een sociaal platform. Ik vond Instagram al heel leuk en helemaal toen ik zwanger was. Daantje en Florine waren ongeveer hetzelfde aantal weken zwanger dus ik vond het superleuk om ze te volgen. De herkenbaarheid was fijn en het klikte snel.”

 

Lieve Margot, we hadden nog wel uren door kunnen kletsen. Dank voor je tijd, het fijne gesprek en je oprechtheid.

Ben je benieuwd naar wat Margot weggeeft? Houd de Instagram pagina van Moms & Babyccino’s morgen goed in de gaten!

Liefs, Adinda