Gezin & werk

Als je me al even volgt weet je wellicht dat ik vorig jaar maart mijn baan heb opgezegd. Ik had een hele leuke, maar vooral ook drukke kantoorbaan en na de komst van Mia voelde het niet goed om dit met twee kinderen te combineren. Inmiddels ben ik sinds september weer aan het werk, een combinatie van parttime en freelance werk. Er werd mij onlangs door meerdere moeders de vraag gesteld hoe het nu gaat dus het leek mij een goed idee hier een blog aan te wijden. Wie weet inspireert het je.

De periode maart – september stond volledig in het teken van de kindjes. En hoe bijzonder en fijn het ook was – en ik me ontzettend bevoorrecht voelde dat het op deze manier kon – liep ik in september tegen de muren op. Ik had weinig tijd voor mezelf en minder inkomsten. Dit betekent natuurlijk ook dat je minder uit kunt geven. De eerste maanden had ik daar oprecht geen problemen mee. Ik wist waar ik voor had gekozen en gaf met alle liefde en gemak minder geld uit. Als dat betekende dat ik meer tijd met de kinderen had, was het me alles waard. Na een halfjaar begon het toch aan me te knagen. Dat leuke etentje, dat mooie jasje, een bezoek aan Soap. Tja, allemaal leuk en heel welkom naast 24/7 met de kinderen, maar nu ff niet. Van twee verdieners naar één in een gezin gaf Mark soms ook kopzorgen en ik wilde zelf ook weer geld in het laatje brengen. Ik wist altijd dat ik wel wilde blijven werken, maar ik was echt zoekende naar wat het beste bij me past als moeder. Freelancen zou voor mij de beste optie zijn en ik begon met zoeken en netwerken in de richting van events, social media en online redactie.

In september ging het ineens snel en had ik binnen een week mijn eerste freelance klus binnen. Ik stuurde de hoofdredacteur van Ouders van Nu een bericht dat ik graag koffie met haar wilde drinken vanwege een event dat zij organiseerden. Ik ken haar nog van mijn eerste stage in 2008 in Amsterdam. Na de koffie werd al gauw besloten dat ik tijdens het event drie dagen voor ze aan de slag zou gaan als razende reporter. Een dag later bleek een medewerker te hebben opgezegd waardoor er ruimte kwam voor een vaste social media klus van één dag in de week. Deels op kantoor, deels vanuit huis, een perfecte combinatie.

Diezelfde week was ik in de mooiste winkel van Amsterdam 😉 de Archive Store. Ik kwam hier vaker en raakte al eens aan de praat met een van de eigenaresses. Qua freelancen konden we nog niet veel voor elkaar betekenen, ze gaf echter wel aan dat ze nog op zoek waren naar iemand voor in de winkel voor twee dagen per week tijdens de drukke maanden. Van Daantje – vriendin & collega – hoorde ik al dat je kunt werken in een winkel, of kunt werken in een winkel. Oftewel; dat het ontzettend leuk is om als moeder in zo’n mooie en fijne kids conceptstore te werken. Daarbij kwam het perfect uit als vaste basis naast de eerste freelance klus. 

Inmiddels is het januari en heb ik een tweede klus voor Ouders van Nu op de online redactie. Daarnaast werk ik 12-16 uur per week voor de Archive Store. Ik heb het daar ontzettend naar mijn zin heb en de (financiële) vastigheid naast het freelancen is heel fijn. Het freelancen geeft me de vrijheid en flexibiliteit die ik nodig heb om werk en kinderen te kunnen combineren. Ik werk gemiddeld 30-32 uur per week, maar het is zo anders ingedeeld dan mijn vorige baan waardoor ik alles met heel veel energie & plezier doe en tegelijkertijd geniet van Yuna & Mia. In de avonden – als ik niet te moe ben – werk ik aan de blog. Soms tot (te) laat, maar ook hier krijg ik energie van en er komen steeds vaker leuke dingen op mijn pad. 

Dus, mocht je struggelen met de combinatie van werk en kinderen, weet dat er meerdere opties zijn dan een vaste kantoorbaan. Naast freelancen kun je dus ook in loondienst werken, je dient er dan alleen rekening mee te houden dat je als ondernemer een bepaald aantal uren per week moet werken. Een goede boekhouder kan je hier bij helpen. 

Natuurlijk moet het haalbaar zijn als je het qua werk over een andere boeg wilt gooien, maar ik geloof er echt in dat je zelf de regie kunt pakken. Go for it!