Koffie met Daantje Niekus

Daantje (28), is de allereerste moeder die ik via Instagram heb leren kennen. Zij bijt het spits af in deze rubriek.

Daantje is mama van twee dochters, Jimmi (3,5) en Coco (1). Een lieve, gezellige, sterke en grappige no nonsense mama die ook nog eens in de allermooiste winkel van Amsterdam werkt, namelijk; de Archive Store. Daantje en ik volgen elkaar al zo’n drie jaar op Instagram en doordat onze kindjes redelijk in dezelfde leeftijdscategorie zitten, hadden we al gauw raakvlakken. Daarnaast maakt ze mooie foto’s met grappige en herkenbare onderschriften.

Afgelopen zomer hebben we elkaar voor het eerst in het echt gezien, per toeval, toen ze net met haar nieuwe baan was begonnen bij de Archive Store. Niet lang daarna zijn we met nog een paar moeders een avond wijntjes gaan drinken en dat houden we er in :).

Daantje & ik spreken af bij Stroom in de Pijp, op de Ferdinand Bolstraat. Kidsproof en we komen hier graag. We drinken caffé lattes met havermelk, eten bananencake en Coco & Jimmi zijn er ook gezellig bij. We zijn trouwens allebei tien minuten te laat. Voor mij is op tijd komen altijd een race tegen de klok (ik weet het, slechte eigenschap) en Daantje heeft onderweg te maken met een peuterpuber. We beginnen het gesprek daarom meteen met het leukste onderwerp; driftbuien en peuters.

Hoe ga jij om met driftbuien van Jimmi?
“Jimmi zit heel erg in de testfase. Ze zit echt in de peuterpuberteit waarvan ik altijd dacht dat het mij nooit ging gebeuren. Driftbuien, drammen, maar ze is ook ontzettend lief en veel aan het kletsen. Je kan nu echt een gesprek met haar voeren, het verbaast me echt wat ze allemaal vertelt. En hoe lastig een driftbui ook is, ik probeer me altijd af te vragen waar het vandaan komt. Ze kan soms echt in tranen zijn, dan wil ik graag weten hoe dat komt.”

Wat voor mama ben jij?
Ik breng veel humor in de opvoeding en gebruik dit ook vaak in lastige situaties om af te leiden. Er is thuis veel gezelligheid en we dansen vaak. Ik ben positief ingesteld en ga niet snel bij de pakken neerzitten.”


Ben jij een mama van de schema’s?
“Jimmi had als baby echt baat bij ritme. Bij Coco houd ik me minder vast aan schema’s, al merk ik wel dat hoe ouder ze wordt, op tijd naar bed gaan een must is. Met Jimmi ben ik laatst uit eten geweest waardoor ze later dan normaal naar bed ging. Op haar leeftijd kan ze het nu beter volhouden.  Coco doe ik daar echt geen plezier mee, die ligt voor 20:00 uur op bed.”


Zijn er dingen die je nu bij de tweede anders doet?
“Absoluut. Ik ben veel minder spastisch en veel rustiger met Coco. Ik moet wel zeggen dat ik denk dat Coco iets sneller haar zin krijgt. Toen Jimmi 1 jaar was kreeg ze echt geen pannenkoeken, limonade of appelsap. De eerste twee jaar at ze geen zoetigheid, ik gaf haar als alternatief dadels en rozijnen. Waarom zou ik zoetigheid geven als ze niet eens weet dat het bestaat? Inmiddels eet ze af en toe wel zoete dingen dus als Coco haar pannenkoeken ziet eten, krijgt ze het ook. Daar ben ik nu veel makkelijker in, je ontkomt er ook niet echt aan.”

Wat vind je de grootste uitdaging aan opvoeden?
“Consequent blijven.”

Ben je dat altijd?
“Absoluut niet. Maar ik weet ook niet of het echt uitmaakt, consequent zijn. Natuurlijk wijs ik Jimmi op haar gedrag als het nodig is, maar al lijkt het alsof ze het begrijpt, het gebeurt daarna nog tachtig keer. Het zit ook in het aard van het beestje.”

Ben je een strenge moeder?
Nee, ze mogen van mij eigenlijk vrij veel. Zo lang het maar redelijk is en ze weten het echt wel als ze te ver gaan. Flip daarentegen is veel strenger en strikter, bij hem is nee echt nee. Wat ik eigenlijk heel fijn vind, omdat het een goede balans is qua opvoeding. Maar ik zeg ook nee hoor, soms. Laatst nog, Jimmi was ergens mee aan het spelen en ik riep al gauw; doe dat eens niet! Terwijl ik daarna eigenlijk meteen dacht; maar waarom eigenlijk niet? Ik probeer te vermijden om bij voorbaat al dingen te roepen als; nee, doe maar niet, pas op, doe voorzichtig. We zijn geneigd snel in te grijpen terwijl het vaak niet nodig is.”

Zijn er dingen, toen je nog geen moeder was, waar je van zei dat je dat later als moeder echt nooit zou doen?
“Ja sowieso. Ik riep altijd dat mijn kinderen nooit driftbuien zouden krijgen. Uhm ja. En ik heb weleens gezegd dat ik mijn kinderen echt niet eens in de twee weken uit logeren breng. Nou, zeker wel. En ook dat ik mijn kinderen nooit een hele dag voor de televisie zou zetten. Nou, dat is weleens voorgekomen hoor. Op dagen als het heel slecht weer is, de kindjes er even geen zin in hebben of iedereen tegen het ziek zijn aan zit.”

Heb je regels wat betreft schermtijd?
“Nee geen strikte regels, puur op gevoel. Soms staat de tv even aan, soms dagen niet.”

Wat vond je het grootste verschil van een naar twee kindjes?
De balans vinden tussen twee ritmes. Flip werkt vaak ’s avonds dus ik breng de kindjes vaak in mijn eentje naar bed. Terwijl het bedtijd was voor Jimmi, was Coco alweer toe aan de volgende borstvoeding. En ik heb weleens met Coco in de draagzak Jimmi op bed gelegd terwijl ik dat niet zo gepland had, omdat ik nog even een momentje met Jimmi wilde hebben. Maar ik laat Coco ook niet krijsend alleen. Daar ben ik nu trouwens wel makkelijker in. Ik laat Coco heus niet lang huilen, maar een schreeuwtje kan wel wachten. Bij Jimmi was dat wel anders, dan hing ik direct boven het bedje als ze huilde.”

Lijken Jimmi & Coco qua karakter veel op elkaar?
“Ik dacht altijd zeker te weten dat Jimmi de boef was, dat voelde ik al in mijn buik. En ik dacht dat Coco de lieve was, maar ik denk dat ze heel snel van haar grote zus leert. Ze was echt heel lief en tevreden, maar ze begint ook echt een boef te worden.”

We kunnen nog uren doorkletsen, maar het is bedtijd voor Coco.

 

Lieve Daantje, dank voor je tijd, gezelligheid en eerlijke antwoorden over jouw kijk op het moederschap.

Ben je benieuwd naar wat Daantje weggeeft én naar de volgende mama voor deze rubriek? Houd de Instagram pagina van Moms & Babyccino’s morgen goed in de gaten!

X, Adinda